KUNST x TECHNIEK

een STT toekomstverkenning

Angelo Vermeulen: startbijeenkomst 24 mei (VIDEO)

In het kader van de Toekomstverkenning Kunst en Techniek organiseerde Stichting Toekomstbeeld der Techniek samen met het NIMk twee startbijeenkomsten in Amsterdam.

Op 26 april stond de vraag centraal welke rol techniek speelt in kunst(re)presentatie. Klik HIER voor de video’s en HIER voor het programma van 26 april.

24 mei stond in het teken van de kunstproductie. Wat betekenen technologische ontwikkelingen voor de kunst en voor (het vak van) de kunstenaar? En welke rol kan de kunstenaar spelen bij de (door)ontwikkeling, duiding en toepassing van nieuwe technologieën? Klik HIER voor het programma van de dag.

Een van de sprekers was Angelo Vermeulen

OVER ANGELO VERMEULEN

Angelo Vermeulen is kunstenaar en bioloog. Hij heeft een voorliefde voor het opzetten van hybride structuren en koppelt kunst aan technologie, wetenschap en crosscultureel activisme. Hij behaalde een doctoraat in de biologie aan de KU Leuven en volgde daarna studies aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn werk was reeds te zien in Europa, Noord-Amerika, Zuidoost-Azië en Nieuw-Zeeland. Biomodd is wellicht zijn meest bekende kunstproject en loopt reeds sinds 2007, met dit jaar een nieuwe versie in het NYSCI in New York. Vermeulen is docent aan Sint-Lucas Gent, verbonden aan Parsons The New School for Design in New York, en sinds 2010 TED Fellow. In 2011 startte hij in het kader van zijn artistiek onderzoek rond ruimtevaart een nieuw doctoraat op bij de onderzoeksgroep Participatory Systems Initiative aan de Technische Universiteit Delft. Hij is tevens bestuurslid van de multidisciplinaire organisatie FoAM en adviseur voor de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. In 2008 publiceerde hij het boek Baudelaire in Cyberspace: Dialogen over Kunst, Wetenschap en Digitale Cultuur met filosoof Antoon Van den Braembussche. Zie angelovermeulen.net/

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Angelo Vermeulen: startbijeenkomst 24 mei (VIDEO)

  1. Als je technologische en biologische systemen combineert maak je gebruik van het idee dat beiden systemen zijn en dat ze daardoor kunnen worden gekoppeld. Een link tussen beide systemen via restwarmte is mooi maar je kunt natuurlijk veel verder gaan als je gelooft dat biologische systemen intelligent zijn ontworpen. Hierdoor kunnen er complete onderdelen worden uitgewisseld en kan er zelfs worden geopperd dat technologische systemen een biologische ecologie en andersom dat een biologisch systeem eigenlijk een technologie is. Constructal Law maakt dit allemaal mogelijk en legt ook nog eens een mooie verbinding met de Thermodynamica en de Kansberekening: http://hans.wyrdweb.eu/about-intelligent-design/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: