KUNST x TECHNIEK

een STT toekomstverkenning

Agenda 2026: Toekomst-verkenning voor de Nederlandse Museumsector (VISIE)

UIT HET VOORWOORD Agenda 2026

“Musea gaan over het verleden, maar gaan musea ook over hun eigen toekomst? In de twee eeuwen sinds de opkomst van musea is de zorg ervoor van de gegoede burgerij langzaam overgegaan in de handen van de overheid. Diezelfde overheid is alweer twee decennia
bezig die zorg in kleine stappen terug te geven aan de musea zelf. Die ontluikende zelfstandigheid – ook in de vorm van musea die het zonder overheidssteun redden – maakt dat musea meer dan ooit moeten nadenken over wat hen te wachten staat.

De veranderingen in de samenleving zijn omvangrijk en musea stellen zich voortdurend de vraag wat dit voor hen betekent. Of het nu de opkomst van internet, geopolitieke verschuivingen, ecologische trendbreuken of demografische feiten betreft, direct of indirect zullen alle onderdelen van het museale werk worden beïnvloed door wat er in de wereld gaande is. Veranderingen in de wereld zullen elk museum op een andere manier treffen. Daarom is de Agenda 2026 niet op ieder museum evenzeer van toepassing. De Agenda 2026 stipt de belangrijkste ontwikkelingen aan die de museumsector als geheel zeer waarschijnlijk te wachten staan. Daarnaast wordt in de Agenda 2026 een inschatting gemaakt van wat deze ontwikkelingen voor de sector kunnen betekenen en wordt aangegeven hoe zij de agenda van de Museumvereniging zelf mogelijk bepalen in de periode tot aan 2026, wanneer de vereniging 100 jaar bestaat.

De Agenda 2026 is een denkoefening, een verzameling van collectieve wijsheid, een schets van wat zich door de oogharen aftekent. Het is tevens een uitnodiging tot debat, vooral over wat de gevolgen kunnen zijn en welke conclusies daaraan verbonden kunnen worden….”

DOWNLOAD HIER: http://www.museumvereniging.nl/LinkClick.aspx?fileticket=QUvhnz6RXHE%3D&tabid=99

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Agenda 2026: Toekomst-verkenning voor de Nederlandse Museumsector (VISIE)

  1. De musea zijn veel ouder dan twee honderd jaar. Mijn favoriete oude meseum is ontworpen door Giulio Camillo en beschreven in zijn boek L’idea del teatro (1554). Het meseum van Camillo was net als de gotische kathedraal een zogenaaamd “geheugen paleis” waarin in in principe alle bekende kennis op aarde volgens een bepaalde code is beschreven ( (zie http://hans.wyrdweb.eu/about-magic-and-the-memory-palace/). Het concept van het geheugen-paleis als “generiek framework” om welke kennis dan ook in op te slaan is losgelaten toen men overging op totaal andere classificatie-technieken. In de tijd van de Verlichting was het mogelijk om alles in 1 encyclopedie te zetten omdat de onderliggende principes nog simpel en samenhangend waren. Nu lijkt het alsof alles op los zand is gebaseerd met als aardige metafoor dat de meest interessante overkoepelende theorie (die van de fractals) is voorgekomen uit het inzicht dat er ontstond door te kijken naar avalanches van zandbergen. In 2026 is het museum zoals we dat nu kennen opgeslagen in het collectieve 4D-geheugen van onze planeet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: