KUNST x TECHNIEK

een STT toekomstverkenning

Studio Maaike Roozenburg: smart replica’s, erfgoed, design en techniek

“Ons erfgoed biedt een schat aan schoonheid en fascinerende kennis over onze geschiedenis en identiteit. Dat maakt musea, depots en erfgoed instellingen tot schatkamers van objecten, verhalen, beelden en historische kennis. Over ons verleden, ons heden en onze identiteit. De manier waarop deze schatten toegankelijk worden gemaakt is erg behoudend, je moet er voor naar een museum of tentoonstelling. Daar mag je ze wel bewonderen, maar niet aanraken, laat staan gebruiken.

Ik wil dit erfgoed voor een groter en meer divers publiek toegankelijk maken en actiever laten beleven. Door erfgoed middels innovatieve digitale technieken zoals Augmented Reality en ‘smart replica’s’ buiten de museummuren te brengen wil ik laten zien hoe prachtig, rijk en waardevol dit erfgoed is. In hoog tempo vinden allerlei technische en digitale ontwikkelingen plaats: 3D scannen en 3D printen, mobiele apps, Qr codes en Augmented Reality. Technieken die vooral worden ingezet op medisch terrein, bij prototyping en productontwikkeling en in de reclame en game-industrie. Ik zet deze nieuwe technologieën in om erfgoed en het verhaal erachter toegankelijker te maken voor een groot publiek.

Dit doe ik in samenwerking met musea, archeologen, de TU Delft, erfgoedinstellingen en het Augmented Reality(AR)Lab van de academie in Den Haag. Partijen uit zeer verschillende werkvelden die vanuit hun eigen achtergrond erg geïnteresseerd zijn om hun expertise en faciliteiten in te zetten om te onderzoeken hoe nieuwe technieken museumstukken en erfgoed op een nieuwe
manier relevant kunnen maken. Studio Maaike Roozenburg houd zich bezig met projecten waarbij techniek, erfgoed en design samenkomen en elkaar versterken. Een voorbeeld daarvan is Vindplaats Delft. Een project waarbij de Studio 17e eeuws museaal glaswerk heeft gescand in een medische CT scanner, om deze vervolgens 3D te kunnen printen. Naar aanleiding van deze prints zijn mallen gemaakt voor het gieten van porselein. Het resultaat is een serie porseleinen bekers van deze museumstukken die het mogelijk maken deze stukken weer in gebruik te nemen. Museaal gebruiksgoed het museum uit, terug op de keukentafel!”

GA NAAR: http://www.maaikeroozenburg.nl/

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: