KUNST x TECHNIEK

een STT toekomstverkenning

Door schilderijen heenkijken

Labyrint helpt kunstenaars met inzichten uit hersenonderzoek. Wetenschappers vertellen waar we naar kijken en waar onze hersenen door geprikkeld worden. Daarnaast volgen we een nieuwe scanner die dwars door de verflagen van een Goya en een Rembrandt kijkt. Onder het schilderij van Goya onthult de scanner een opmerkelijk portret van een generaal. Waarschijnlijk heeft Goya hier destijds om politieke redenen overheen moeten schilderen.

http://embed.vpro.nl/player/?src=urn:vpro:media:program:10639564&skin=wetenschap

Jorik Dik van de TU Delft en Matthias Alfeld en Koen Janssens van de Universiteit Antwerpen brachten een nieuwe röntgenscanner naar het Rijksmuseum waar het apparaat weken achtereen elke millimeter van het topstuk ‘Don Ramón Satué’ van Goya bestraalde. Het onderliggende portret dat tevoorschijn kwam was voor kunsthistoricus Duncan Bull een grote verassing. Lees hier meer over de ontdekking in het persbericht van het Rijksmuseum. Het schilderij is nog tot 2013 in museum Boijmans van Beuningen te zien.

Petria Noble, hoofd conservator van het Mauritshuis zegt dankzij de scanner een betere diagnose te kunnen stellen hoe het schilderij ‘Saul en David’ van Rembrandt gerestaureerd moet worden.

In het tweede deel van Labyrint duiken we in de wereld van de neuro-esthethiek. Steeds meer wetenschappers houden zich bezig met de vraag of je in de hersenen kunt zien wat mensen mooi of interessant vinden. Matthew Self, neurowetenschapper, kijkt hoe onze hersenen visuele informatie verwerken. Volgens Self reageren wij sterk op lijnen, contrasten, en specifieke kleurcombinaties. Volgens Pieter Adriaans, informaticus, moet er een optimale balans zijn tussen chaos en orde. Hij denkt te kunnen berekenen of we een schilderij interessant vinden.”

BRONhttp://www.wetenschap24.nl/programmas/labyrint/labyrint-tv/2011/september/14-09-kunst-en-wetenschap.html

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: