KUNST x TECHNIEK

een STT toekomstverkenning

Video: restauratie schilderijen Jan Steen (Mauritshuis)

“Tijdens de Mauritshuis tentoonstelling Leven in de brouwerij restaureert Sabrina Meloni twee schilderijen van Jan Steen. In deze eerste aflevering legt Sabrina uit wat de aanleiding voor de restauratie is geweest en hoe het schilderij wordt uitgelijst.

“In deze (2) aflevering worden verschillende kijktechnieken gebruikt om het schilderij van Jan Steen te analyseren. Met behulp van deze analyse kan de conditie van het schilderij worden bepaald. De conditie wordt zorgvuldig gefotografeerd en gedocumenteerd in een rapport.”

“In deze (3) aflevering wordt het materiaaltechnisch onderzoek uitgevoerd. Met behulp van de resultaten is Sabrina in staat om te beginnen aan de live restauratie tijdens de Jan Steen tentoonstelling ‘Leven in de Brouwerij’.

Aflevering 4: “Om de verouderde vernislaag te kunnen verwijderen, moet er eerst een geschikt oplosmiddel worden samengesteld. Door verschillende concentraties oplosmiddel te testen op het schilderij, kan worden bepaald welke verhouding geschikt is.”

“In dit (5e en laatste) deel is te zien hoe met het juiste mengsel van oplosmiddelen, de vergeelde vernislaag voorzichtig wordt verwijderd.”

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: